• رادیولوژی

    تصویربرداری مجهز به دستگاه های رادیولوژی دیجیتالDR، رادیولوژی دندان( پری اپتیکال، سفالومتری، OPG)

رادیولوژی

تصویربرداری مجهز به دستگاه های رادیولوژی دیجیتالDR، رادیولوژی دندان( پری اپتیکال، سفالومتری، OPG)

امکانات دستگاه رادیولوژی

  • رادیولوژی دیجیتال DR

    به جای استفاده از سیستم قدیمی آنالوگ در رادیولوژی که قبلاً با تاباندن اشعه X تصویر اندا مهای مختلف بدن روی فیلم رادیولوژی شکل می گرفت، در این مرکز از سیستم رادیولوژی دیجیتال استفاده شده که در آن اشعه X تصویر اندا مها را روی آشکارسازها (دتکتورهای) هوشمند متصل به سیستم های کامپیوتری خاص
    ثبت می کند

  • دستگاه پانورکس دیجیتال OPG

    برای تصویربرداری OPG از تمامی دندان ها و فک به صورت دیجیتال و با کیفیت بالا و قابلیت اندازه گیری ریشه دندا نها می باشد. همچنین سفالوگرافی با این دستگاه برای تهیه تصویر دیجیتال از جمجمه و بافت نرم لب ها و بینی انجام می پذیرد.

  • رادیولوژی ساده و رنگی

    معمول ترین روش های عکس برداری رنگی که در ارتوپدی از آنها استفاده میشود عکس برداری از شریان، ورید، مفصل و کانال نخاعی است که دستگاه این مجموعه مجهز به این امکان می باشد

  • رادیولوژی پیشرفته دیجیتال دندان

    به منظور مشاهده رابطه دندان ها و فک ها و بررسی مشخصات فرد مورد استفاده قرار میگیرند. متخصصان ارتودنسی از پیش بینی سفالومتری برای تعیین بهترین نوع درمان ارتودنسی بسته به موقعیت خاص دندان های بیمار استفاده میکنند.

رادیولوژی چیست ؟

رادیولوژی | شاید برای شما هم این سئوال پیش آمده باشد که رادیولوژی چیست و چه کاربردهایی دارد. در ادامه به اختصار به پیشینه رادیولوژی و موارد ستفاده از آن می پردازیم.
رادیولوژی پزشکی بر حسب این که از چه عاملی در آن استفاده می‌شود به دو رشته تخصصی بزرگ تقسیم می‌شود: یکی پزشکی هسته‌ای که اساس کار آنها روی مواد رادیواکتیو است و دیگری رادیولوژی که مبنای آن اشعه ایکس و ویژگیهای گوناگون آن است.

کشف اشعه ایکس توسط , ویلهلم کنراد رونتگن و همزمان با آغاز Musculoskeleta Radiology بود. بطوریکه اولین رادیوگرافی از انسان ، از دست خانم Bertha ، همسر رونتگن ، در ۲۲ دسامبر ۱۸۹۵ بعمل آمد . رونتگن دراولین روز سال ۱۸۹۶ گزارشی از تحقیقات اولیه خود و اولین تصویر X-Ray به دانشگاه های اروپا فرستاد که باعث شور و هیجان خاصی شد . در ۱۳ ژانویه در یک نمایش اختصاصی و غیر رسroentgen2.jpgمی دستاورد خود را به نمایش گذاشت.
بعداز اصرارهای زیاد از طرف دانشگاه ها، رونتگن ، در ۲۳ ژانویه ۱۸۹۶ درسالن سخنرانی انستیتو فیزیک Wurzburg درهمان ساختمانی که در ۱۸ نوامبر ۱۸۹۵ اشعه ایکس راکشف کرده بود درمورد کشف خود سخنرانی کرده از دست پرفسور آناتومی آقای von Kolliken ، رادیوگرافی کرد که باعث شد پرفسور، رونتگن را مورد تمجید و ستایش قرار بدهد و پیشــنهاد کــرد که پــدیـده جدید را اشعه رونتگن بنامند. بــنابراین توسط تصویربرداری از دست با استفاده از اشعه ایکس، رشته تخصصی پزشکی رادیولوژی و زیر رشته تخصصی Musculoskeleta Radiology همزمان بوجود آمدند.

رادیولوژی

اساس کار رادیولوژی :

شکل کلی دستگاه های رادیولوژی بسته به اینکه به چه منظوری (تشخیصی یا درمانی) ساخته شده باشند، فرق می‌کند. ولی بطور کلی در یک دستگاه رادیولوژی عمومی لامپ تولید کننده اشعه ایکس با بازویی به پایه‌ای که می‌تواند در مسیرهای مختلف حرکت کند وصل شده تا بتوان اشعه ایکس را بطور دلخواه در جهات متفاوت متمرکز نمود. در این دستگاهها گذشته از امکاناتی که برای پرتو درمانی و یا تابش پرتوها برای عکسبرداری ها فراهم شده است، گاهی وسایلی نیز برای رؤیت همزمان تصویر قسمتی از بدن که مورد تابش اشعه قرار گرفته ، استفاده می‌شود.
در رادیوگرافی با تنظیم شرایط الکتریکی تابش پرتو رنتگن و قرار دادن فیلمی در مسیر خروج پرتوها و در عین حال بکار بستن وسایل فرعی برای جمع و جور نمودن تابش می‌توان از حالات سلامت و یا مرضی قسمتی از بدن مدرک مطمئنی برای مطالعه در دست داشت. منظور از عکس یا رادیوگرافی ساده ، عکسی است که بدون کاربرد یک ماده خارجی به بدن گرفته می‌شود. در این روش ، تفکیک حدود اعضاء از یکدیگر مشکل خواهد بود. در رادیوگرافی با مواد کنتراست ، با وارد نمودن مواد خارجی به بدن که نسبت به بافت های نرم تراکم متفاوتی داشته باشند، رنگ یکنواخت آن قسمت را بهم زده و تمایز رنگها حاصل می‌شود.

 کاربردهای رادیولوژی :

معمولا اولین ارزیابی از بیمار ، رادیولوژی است . مهمترین کاربرد رادیولوژی در موارد زیر خلاصه می شود:
– عکس از ریه که در واقع شناسنامه سلامت فرد است.
– عکس های رنگی با کنتراست از مری ، معده ، کلیه و…
– بررسی های ساده و سریع از شکم ، مری ، معده ، روده ، کلیه ها ، لوزه سوم ،سنگ های کلیه و…
– تشخیص شکستگی ها که از بهترین روشهای تشخیصی است.
– عکس های رنگی با کنتراست

رادیولوژی

خطرات و نکات ایمنی :

امواج پونیزه شده قدرت نفوذ و تخریب بالایی دارند که تابش مداوم و مکرر آن منجر به تخریب بافتهای سلولی می گردد . بنابراین عایق بندی کامل محل و استفاده از محافظ های سربی برای افراد الزامی است . همچنین با پیشرفت تکنولوژی ، رادیولوژی نیز دچار تحولاتی شد که از آن جمله ظهور رادیولوژی دیجیتال را باید نام برد . در رادیولوژی دیجیتال مقدار دز دریافتی اشعه و تکرار آن پایین بوده و تصاویر کیفیت بالاتری دارند بنابراین بیماران مدت زمان کمتری در معرض اشعه قرار می گیرند . همچنین تصاویر گرفته شده در رادیولوژی دیجیتال ، قابلیت آرشیو داشته که از تکرار عکسبرداری جلوگیری میکند.

گالری تصاویر

سولات متداول؟

در این روش با استفاده از اشعه X تصاویری از بدن تهیه شده و سپس توسط رادیولوژیست تفسیر میگردد .
ریه، شکم و استخوانها ( اعم از جمجمه ، سینوسهای صورت ، استخوان بینی ، ستون فقرات ، دنده ها و قسمتهای مختلف دست و پا )
فقط تعداد کمی از انها . برخی عکسهای ساده مثلا رادیوگرافی شکم ) برای تشخیص سنگ های کلیوی ( و رادیوگرافی ستون فقرات کمری بهتر است با امادگی قبلی انجام شوند تا روده ها از گاز و مدفوع خالی بوده و ارزش تشخیصی تصاویر افزایش یابد . البته چنین عکس هایی در مواقع ضروری بدون امادگی نیز انجام میگردتد .
ممکن است تصویر تار شود . برای نگه داشتن نفس یا حرکت ندادن عضو برای چند ثانیه اماده باشید .

خیر .
اشعه X تنها در کسری از ثانیه و در مسیری که تکنسین رادیولوژی آنرا تعیین میکند تابانده میشود و مختصر به اطراف نیز پراکنده میشود . در و دیوار اطاق رادیوگرافی از سرب پوشیده شده است . بنابراین غیر از زمان انجام رادیوگرافی و نیز خارج از اطاق رادیولوژی هیچ گونه اشعه X در محیط رادیولوژی وجود ندارد .

خیر .
البته کم شدن فاصله مهره ها و یا فاصله مفصلی را نشان میدهد .

تشخیص و درمان بیماری در علم پزشکی، یک مجموعه است که با علائم بیمار آغاز گردیده و با معاینات پزشک ادامه می یابد و با روشهای پاراکلینیک مانند سونوگرافی، رادیولوژی، آزمایشگاه، سی تی اسکن و MRI و … تکمیل میگردد. هیچ کدام از موارد فوق به تنهایی برای تشخیص نهایی کافی نمیباشد. تفسیر رادیوگرافی در کنار علایم بالینی و معاینات بیمار ارزشمند است . از رادیوگرافی خود، به تنهایی انتظار تشخیص نهایی را نداشته باشید .

خیر . تنها برای رادیولوژی کودکان یکی از والدین بیمار با پوشیدن روپوش سربی ، اجازه ورود به این اتاق را دارد.

از آنجایی که اشیای فلزی در لباس می تواند بر روی کلیشه ها مشکل ایجاد نماید و تصاویر را مبهم نماید ، این مورد ضروری است.

  • یافتن مشکلات دهان از قبیل پوسیدگی دندان، آسیب به استخوان­های حمایت­ کننده از دندان­ ها، و آسیب­های دندانی (مانند ریشه ­های شکسته دندان). عکسبرداری با اشعه ایکس در دندانپزشکی اغلب برای پیدا کردن مشکلات اولیه، قبل از بروز هر گونه علائمی بکار می­رود.
  • یافتن دندان­هایی که در مکان مناسب قرار ندارند و یا به درستی در طول لثه رشد نکرده اند. دندانهایی که برای قرار گیری در طول لثه بیش از حد فشرده ­شده اند، دندانهای نهفته یا تحت فشار نامیده می­شوند. یافتن کیست­ ها، اجسام زائد (تومورها)، و یا آبسه ­ها.
  • بررسی مکان دندان های دائمی در حال رشد در فک کودکانی که هنوز دندانهای اولیه (و یا شیری) خود را دارند.
  • طرح ­ریزی درمان مناسب برای حفره­ های بزرگ و یا گسترده، جراحی کانال ریشه، جای­گذاری ایمپلنت­ های دندانی، و برداشتن دندان های مشکل ­دار.
  • طرح­ ریزی درمان برای دندان ­هایی که به صورت صاف و مستقیم رشد نکرده­ اند (درمان­ های ارتودنسی).
  • قبل از آزمایش با اشعه ایکس، با پزشک خود درباره احتمال بارداری­ تان صحبت کنید. عکسبرداری با اشعه ایکس در دندانپزشکی فقط بر روی ناحیه دهان شما انجام می شود، ولی در صورت بارداری، معمولاً می­ توان عکسبرداری با اشعه ایکس را به تعویق انداخت تا نوزادتان (جنین) در معرض هیچ گونه تشعشعی قرار نگیرد. در صورت ضرورت قطعی عکسبرداری، برای محافظت از نوزاد در برابر پرتوهای اشعه ایکس می­توان نوعی پیشبند سربی را در مقابل شکم مادر وی قرار داد.
  • پیش از عکسبرداری با اشعه ایکس در دندانپزشکی هیچ کار دیگری ضرورت ندارد.
  • این روش در محاوره به عکس رنگی شناخته میشود
  • در این روش قسمتهایی از بدن که در عکس ساده دیده نمیشوند توسط مواد دارویی خاصی قابل رویت و بررسی میگردند .لطفا مثال بزنید . به عنوان مثال برای دیدن قسمتهایی از دستگاه گوارش ، پودر باریم را در اب حل نموده و ( در حین عکس برداری ) انرا از راه خوراکی مصرف مینمایند و ضایعاتی نظیر تورم ، زخم ، تنگی ، انسداد یا تومور و … را تشخیص می دهند .
  • مری ، معده ، اثنی عشر و روده کوچک
  •  برای دیدن قسمتهایی از دستگاه گوارش ، ( مری ، معده ، اثنی عشر و روده کوچک ) پودر باریم را در اب حل نموده و در حین عکس برداری انرا از راه خوراکی مصرف مینمایند . به این ترتیب به دلیل تصویری که باریم در عکی ایجاد میکند بخشی از دستگاه گوارش که باریم در ان قرار دارد قابل رویت و بررسی میگردد و ضایعاتی نظیر تورم ، زخم ، تنگی ، انسداد یا تومور و … را تشخیص می دهند. برای بررسی روده بزرگ همین ماده را از طریق مقعد به صورت تنقیه وارد نموده و از قسمتهای مختلف روده بزرگ عکس برداری مینمایند.
نیاز به امادگی و تهیه داروهای مخصوص دارد و مراحل انجام ان طولانی تر از عکس ساده است .
هر کدام استفاده خاص خود را دارند . انتخاب روش را به عهده پزشک معالج بگذارید .معمولا ابتدا با سونوگرافی بررسی شروع میشود و اگر لازم بود عکس ساده و سپس عکس رنگی .
برای دیدن ترشح کلیه ها و مسیر حالب ( لوله بین کلیه و مثانه ) مواد حاجب مخصوصی را از طریق ورید تزریق مینمایند و این مواد پس از ترشح از کلیه در داخل سیستم جمع اوری ادرار در کلیه ها ، حالبها و مثانه تجمع پیدا کرده و با عکس برداری از انها میتوان به برخی از اشکالات سیستم ادراری پی برد .

مجموعه تصویر برداری درمانگاه شبانه روزی چهاردانگه